уторак, 9. мај 2017.

Stikle,glavno zensko oruzje

Kada bi vecinu zena pitali koji im je omiljeni predmet i sta najradije kupuju odgovorile bi,bez imalo razmisljanja:"cipele"

Zapravo,mi,zene smo odusevljene tim,pa ne bas uvek,prakticnim stvarcicama i u stanju smo mnogo toga pretrpeti radi njih.
O,da,potrosicemo i zadnji dinar za par preslatkih cipelica koje cemo verovatno samo jednom obuci.I da naravno da cemo trpeti bolove od zuljeva i otecenih stopala,jer te cipelice su preslatke i zar ne primecujete koliko izgledamo mrsavije u njima i kako su nam listovi divno oblikovani i cvrsti.
Ok,iskreno,ja bas i ne volim stikle,nekako sam vise naklonjena baletankama,ali opet,svakako da se zaletim kada vidim neke slatke stiklice u izlogu.
I dok muskarci uglavnom prevrcu ocima kad god vide neki novi par,oni nas jednostavno ne razumeju,mi cemo nastaviti da ih kupujemo.Kada su cipele u pitanju,visak jednostavno ne postoji.
Ne moze se ocekivati od nas da jedan par cipela kombinujemo uz sve odevne kombinacije,a naravno tu su i tasne,kaisevi i ostali modni dodaci koji ocekuju cipele koje se slazu uz njih.
Ali,opet,kada bi nas pitale zasto bas toliko volimo cipela,ne bi smo znale odgovor sa sigurnoscu.
Moja definicija na istu temu je mozda pomalo smesna,zapravo mislim da zene,nesvesno,pokusavaju da svojom visinom nadjajcaju snazniji pol,odnosno da izgledaju opasnije i manje bojazljivo.Mislim da nam je to ostalo jos od detinjstva.
Pricajte sa malim detetom,tako da stojite iznad njega i obratite paznju kako se nesvesno propinje na prste,isto tako je i sa zenama.
Znam,mozda i gresim,ali priznacete da se zene osecaju mnogo sigurnije i snaznije u stiklama.
I na kraju,kada vec govorim o stklama,zelela bih sa vama da podelim jedan manji podatak o njima.O tome kada i gde su nastale i cemu su u pocetku sluzile.Ukoliko neki muskarac cita ovaj tekst posle ovoga ce svakako imati drugcije misljenje o njima.

Prve cipele na stiklu nastale su jos u drevnom Egiptu,Grckoj i Rimu.U Egiptu su visoke potpetice nosili zemljoradnici radi lakseg hodanja,dok opet kada je rec o Grckoj,visoke potpetice su nosili oni imucniji.
Za vreme renesanse kada je moda pocela da dobija novi oblik,te i da se odeca menja,bilo je potrebno da zene izgledaju vitkije i vislje,osim toga ulice su bile jako prljave,te je Leonardo da Vinci izumeo nesto slicno danasnjim cipelama na stiklu.Zatim su se stikle vezivale za jahanje,odnosno ljudi su ih nosili dok su jahali kako bi bili bezbedniji i cvrsce sedeli na konjima.Ovakva stikla pojavljuje se pocetkom 1500 godina i podseca na kaubojske cizme.Kasnije poprima stilski oblik i uglavnom su je koristili muskarci.

Koliko stikle nisu uvek bile samo zenski zastitni znak dokazuje nam i to da je Luj XIV nosio samo cipele na stiklu od 4 centimetara koje su izradjene samo za njega i koje su postale njegov zastitni znak.

Vrlo brzo stikle su postale moderan i nezaobilazan detalj u svacijem stilu.
Kada je rac o samoj obuci zxanimljiv podatak koji sam procitala je da su se tek oko 1850 godine pocinje razlikovati leva i desna cipela.Do tada obucari su pravili potpuno iste cipele za obe noge.

Нема коментара:

Постави коментар

Manipulatori-ucenjivači.Kako da ih pobedite?

Nažalost manipulatora ili ucenjivača uvek je bilo u svim sferama života.Nekada smo ih svesni, odnosno ucenjivač nas svesno ucenjuje nečim d...